Keresés |
• Zsírok
• Szénhidrátok
• Ásványi anyagok
• Fehérje
• Rostok
• Vitaminok
A zsírok
Energiaforrás, valamint az egészséges bőrt és a ragyogó bundát
biztosítja. A zsírok és a nélkülözhetetlen zsírsavak különösen fontos
szerepet játszanak a kutya egészségének fenntartásában. Ezek az
energia fő forrásai a kutya étrendjében. Egyúttal nagyban hozzájárulnak
ahhoz is, hogy az eledel ízletes legyen. A zsírok segítenek a zsírban
oldódó vitaminok felvételében is.
Az állati eredetű zsírok és a növényi olajok kiváló forrásai a zsíroknak és a nélkülözhetetlen zsírsavaknak az állateledelekben.
A szénhidrátok
Energiát biztosítanak és segítik az emésztést. Azonnali
energiaszükséglet kielégítéséhez kutyája szervezete szénhidrátokat
alakít át. A tartalékenergia glikogénként tárolódik.
A rizs-, a kukorica- és a búza kiváló szénhidrát-források az állateledelekben.
Az ásványi anyagok
Gondoskodnak az erős fogakról és csontokról. Bizonyos ásványi anyagok
egymással kapcsolatba lépve komoly szerkezetet alkotnak, ilyenek
kutyája csontjai és fogai is. Az ásványi anyagok hatással vannak a
szervezetben található folyadékokra is, például a vérre. Egyfelől az
ásványi anyagok gyakorlatilag lebonthatatlanok, másfelől azonban
nehézkes lehet a felszívódásuk. Kérjük, ne feledje, hogy az ásványi
anyagok túl nagy mennyisége káros lehet! Akárcsak a vitaminoknál, az
ásványi anyagok esetében is nehéz biztosítani azt, hogy megfelelő
arányban kerüljenek a szervezetbe. Ezért sok tápot kiegészítenek, hogy
azok megfeleljenek a táplálkozási szükségleteknek.
A hozzáadott ásványi anyagok, a hal, a hús, a máj, a tejtermékek, a
gabonafélék és a csontliszt kiváló ásványianyag-források az
állateledelekben.
A fehérje
A fehérje minden élő szövet fő alkotóanyaga. Elengedhetetlen a
megfelelő növekedéshez és az izomzat fejlődéséhez. A szőrzet, a bőr, a
karmok és az izmok főként fehérjéből állnak. Kutyája testében ezernyi
különböző fehérje található, mindnek külön funkciója van, de valamennyi
ugyanazokból a kisebb egységekből, az aminosavakból épül fel. Néhány
aminosavat elő tud állítani a szervezet, a többit a tápláléknak kell
biztosítania.
Hús, tojás, hal, állati belsőségek, tejfélék, élesztő – ezek mind kitűnő fehérjeforrások az állateledelekben.
A rostok
Főleg szénhidrátokon alapuló szerves összetevők. A rostok lehetővé
teszik a jó emésztést, hiányuk vagy nem megfelelő arányuk a
bélsárrekedés fő okozója. A rostok jótékony hatással vannak az
emésztésre, és biztosítják a bélsár megfelelő állagát.
A rizs-, a kukorica-, a búza és a növényi alapú termékek kiváló rostforrások az állateledelekben.
A vitaminok
Gondoskodnak a kiváló látásról, a csontnövekedésről és a hatékony
anyagcseréről.A kutya szervezetében lejátszódó anyagcsere-folyamatok
vitaminok segítségével mennek végbe. Ennek magyarázata, hogy a
vitaminok elengedhetetlen katalizátorai a kémiai reakcióknak. Vannak
vízben, illetve vannak zsírban oldódó vitaminok, és minden egyes
vitamin rendkívül speciális szerepet tölt be. Ha kutyája például
megvágja a mancsát, akkor az egyik vitamin segít elállítani a vérzést,
míg egy másik támogatja a seb gyógyulását. Miután nehéz természetes
forrásokból megfelelő arányban hozzájutni a vitaminokhoz, a tápba
bevitt vitamin-kiegészítéssel lehet kielégíteni a szükségletet. A
hozzáadott vitaminok, a tejtermékek, a zöldségek, a máj, a vese, az
élesztő és a gabonafélék kiváló vitamin-források az állateledelekben.
(A fenti fejezet szövegének használatához hozzájárult a Mars Magyarország.)