Keresés |
Az
alapanyagok megválogatása és feldolgozása kulcsfontosságú az
állateledel tápértéke, biztonságossága, minősége és ízletessége
szempontjából.
Az állateledel ipar sokféle növényi és állati eredetű nyersanyagot
használ, amelyek az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban
melléktermékként jelentkeznek, és az állateledel ipari felhasználás
révén hasznos és korszerű termékek keletkeznek.
Fontos tudni, hogy az állateledel iparban felhasznált összes állati
eredetű alapanyag állatorvos által ellenőrzött, és megfelel az emberi
fogyasztásra alkalmasság követelményének.
Növényi nyersanyagok
Az állateledelek gyártásakor használt fontosabb növényi eredetű nyersanyagok:
• Gabonafélék, gabona származékok
• Növényi fehérje kivonatok
• Hüvelyesek
• Gyökérzöldségek
• Magvak
• Növényi olajok
Állati eredetű nyersanyagok
Az állateledelek gyártásakor használt fontosabb állati eredetű nyersanyagok:
Az állateledel ipar elsősorban olyan állati eredetű nyersanyagokat
használ, amelyek fölöslegként keletkeznek az élelmiszeriparban, illetve
az emberek szokásosan nem fogyasztják el. De minden állati eredetű
nyersanyagnak meg kell felelnie az élelmiszeripari higiéniai
szabványoknak, és meg kell felelniük az Európai Unió állategészségügyi
előírásainak (2002/1774).
A szabályok szerint az összes nyersanyagnak nyomonkövethetőnek kell
lennie, és csak engedéllyel rendelkező üzemekből származhatnak. Az
európai állateledel ipar emellett önszabályozási keretek között további
biztonsági normákat állított fel.