Keresés |
Az állateledelek jellemzői, amelyek befolyásolják a tápértéket:
o Az egyes alapanyagok (pl. hús, hal, zöldségek, gabonafélék) tápértéke, minősége és ízletessége
o Az összetevők és tápanyagok különböző kombinációi, egymáshoz viszonyított aránya
o A hőkezelés módja
Az állateledelek vásárlói óriási választékkal találkoznak, amelyet két alapvető csoportra lehet felosztani:
Teljes értékű állateledel:
Megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza az állat számára szükséges tápanyagokat.
Kiegészítő állateledel:
Ezeket az eledeleket, mint pl. a kutyakekszeket, vagy a nyulaknak a
szénát, más táplálékkal kiegészítve lehet adni az állatnak, mindig a
terméken szereplő etetési útmutatónak megfelelően.
Jutalomfalat:
Elsősorban a kutyáknál, de macskáknál is gyakran találkozhatunk
rendkívül jóízű, ún. jutalomfalatokkal. Hasznos segítség lehet az
állatok tanításánál, nevelésénél, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a
jutalomfalatokk egyáltalán nem képesek fedezni az állat
tápanyagszükségletét. Éppen ezért csak kis mennyiségben és valóban
indokolt esetben alkalmazzuk ezeket. (Alternatív megoldásként a
tanításnál a napi etetéseknél használt száraztápból is használhatunk,
így ezzel csökkentve a normál etetési mennyiséget.)