Az állateledelek fajtái 

Az állateledelek jellemzői, amelyek befolyásolják a tápértéket:
o    Az egyes alapanyagok (pl. hús, hal, zöldségek, gabonafélék) tápértéke, minősége és ízletessége
o    Az összetevők és tápanyagok különböző kombinációi, egymáshoz viszonyított aránya
o    A hőkezelés módja

Az állateledelek vásárlói óriási választékkal találkoznak, amelyet két alapvető csoportra lehet felosztani:

Teljes értékű állateledel:
Megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza az állat számára szükséges tápanyagokat.

Fajtái 

Kiegészítő állateledel:
Ezeket az eledeleket, mint pl. a kutyakekszeket, vagy a nyulaknak a szénát, más táplálékkal kiegészítve lehet adni az állatnak, mindig a terméken szereplő etetési útmutatónak megfelelően.

Fajtái
 
Jutalomfalat:
Elsősorban a kutyáknál, de macskáknál is gyakran találkozhatunk rendkívül jóízű, ún. jutalomfalatokkal. Hasznos segítség lehet az állatok tanításánál, nevelésénél, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a jutalomfalatokk egyáltalán nem képesek fedezni az állat tápanyagszükségletét. Éppen ezért csak kis mennyiségben és valóban indokolt esetben alkalmazzuk ezeket. (Alternatív megoldásként a tanításnál a napi etetéseknél használt száraztápból is használhatunk, így ezzel csökkentve a normál etetési mennyiséget.)

Fajtái